Publicerad 1953   Lämna synpunkter
PILAFF pilaf4, ngn gg äv. PILAV pila4v, r. l. m.; best. -en; pl. -er; äv. PILAU pilå4 (pi´llau Dalin, i vers — ∪ CVAStrandberg 4: 165 (1857)), r. l. m.; best. -n; pl. -er; förr äv. PLÅV, r. l. m.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(pilaf 1933. pilaff 1839 osv. pilau 18091940. pilav 18391933. pillao 1790. pillau 18091921. pilou 1658, 1679. plåv 1907)
Etymologi
[jfr t. pil(l)au, pil(l)aw, pilaf, eng. pilau, pilaw, pilaff, fr. pilau, ry. pilaw, plow m. m., turk. pilaw; (ytterst) av pers. pilaw, namn på ifrågavarande rätt]
(om orientaliska förh. samt kok.) maträtt bestående av kokt ris blandat med smält fett l. smör o. hackat kött o. d. samt smaksatt med peppar l. dyl. Rålamb Resa 25 (1658, 1679). Kellgren (SVS) 6: 281 (1790). Golovanjuk Silk. 30 (1941).

 

Spalt P 842 band 20, 1953

Webbansvarig