Publicerad 1979 | Lämna synpunkter |
SMULT smul4t, sbst.2, n.; best. -et.
(i vissa trakter, bygdemålsfärgat, i sht förr) om skirat (smält o. renat) djurfett (i sht svin- l. gåsister) använt i matlagning l. på bröd (i st. f. smör); jfr FLOTT, sbst.2 VarRerV 27 (1538). Thet goda smultet som är så spisesamt at baka pannekakor och annat med. Broocman Hush. 3: 54 (1736). Det är jämt (= alldeles) som smult, sa rättar-Pär, åt päron. Landsm. XI. 2: 25 (1896; från Värml.); jfr SMULT-PÄRON. En kruka smult. Browallius SyndSkruk. 238 (1937). Sirap kom också på brödet i stället för smör, men vanligen var det flott, som vi kallade smult. Wigforss Minn. 1: 25 (1950; om förh. i slutet av 1800-talet). — jfr ISTER-SMULT.
B: SMULTA-MAT, se A.
Spalt S 7625 band 28, 1979