Publicerad 1982 | Lämna synpunkter |
SORBET sorbä4 l. -be4, äv. -be4t, äv. sor4bet (så’rrbätt Dalin); äv. (numera mindre br.) SCHERBET ʃär4–bet, r. l. m.; best. -en; pl. (om olika slag) -er (Björnståhl Resa 1: 289 (1771) osv.) l. -s (Ramsay Barnaår 6: 72 (1905) osv.).
(urspr. österländsk, med snö l. is kyld) läskedryck beredd av fruktsaft, socker o. smakämnen; äv. (o. i fråga om moderna förh. i Sv. numera bl.) om ett slags lätt frusen (frukt)glass smaksatt med vin l. likör o. d. Andra dagen hade wij audienz hoes Begen eller gubernatoren (i Strigonium) .., som oss medh een slags drick cherobeth sambt allehanda confect tracterade. Dahlberg Dagb. 56 (c. 1660; uppl. 1912). Dricka fans intet i staden (Bender) annatt än Schierbet, af watn lemonad och socker sammanblandat. KKD 5: 41 (1709). Hvad theet är i China och östra Asien, äro sorbet samt andra af frukter och bär pressade safter i Persien och nordliga Indien. Palmblad HbGeogr. 1: 32 (1826). Sorbet är en .. glace, som fryses obetydligt och i hvars tillredning alltid ingår likör eller vin. Hagdahl Kok. 1042 (1879). Sorbet står på gränsen mellan efterrätt och läskedryck. StKokb. 490 (1940). — jfr CITRON-, SAUTERN-, VIN-SORBET.
B (numera mindre br.): SORBETS-DOSA, -SKÅL, se A.
Spalt S 8900 band 29, 1982