Publicerad 1950 | Lämna synpunkter |
OMELETT om1elät4, äv. ωm1-, r. l. m. l. f.; best. -en; pl. -er.
lättare maträtt bestående av rörda l. vispade ägg (ofta utspädda med vatten l. grädde l. mjölk, stundom äv. mjöl) med tillsats av kryddor, vilken gräddas på ena sidan (i panna ovanpå spisen l. i ugn) o. hopvikes, ofta kring skinktärningar l. ngn stuvning o. d. Fransk omelett (kok.), bestående av ägg o. kryddor (stundom äv. vatten l. grädde) o. gräddad ovanpå spisen. Omelette med rökt Fläsk. Nordström Matlagn. 9 (1822). Då omeletten till hälften stannat, påläggas stufvade champignoner, omeletten vikes öfver dem, (o.) gräddas färdig. Hagdahl Kok. 804 (1879). Svensk omelett. Högstedt KokB 424 (1920). — jfr CHAMPINJON-, HUMMER-, RÄK-, SKINK-, SPARRIS-, SPENAT-, SVAMP-, SYLT-OMELETT m. fl. — särsk. (mera tillf.) bildl. VerdS 215: 16 (1918). särsk. [jfr fr. tant de bruit pour une omelette (au lard), så mycket väsen för en (fläsk)-pannkaka, vilket urspr. skall ha yttrats av den franske diktaren J. V. des Barreaux (1602—1673), då han en fastedag åt omelett med fläsk o. blev avbruten av ett åskslag] i uttr. som beteckna att ngn gör väsen av l. gör sig besvär för ngnting (tämligen) obetydligt l. betydelselöst o. d. samt i användningar som närmast utgå från dylika uttr. Cygnæus 6: 152 (1861). Alltför mycket väsen för en omelett. SDS 1949, nr 323, s. 16.
-PANNA. (omelett- 1877 osv. omeletts- 1863, 1872) stekpanna (med sluttande kanter), avsedd för gräddning av omelett. Zetterstrand Kokb. 675 (1863). Form 1932, s. 13. —
-SMET. smet av ägg o. grädde l. vatten l. mjölk (o. mjöl) varav omelett tillredes. Schartau FrKock. 210 (1825). —
-SPARRIS. (mera tillf.) sparris med tämligen korta stjälkar, avsedd till fyllning i omelett. HemKokb. 175 (1903).
B (†): OMELETTS-FORM, -PANNA, se A.
Spalt O 746 band 19, 1950