Publicerad 1997 | Lämna synpunkter |
SUCKAT suka4t, r. l. m. (HovförtärSthm 1647, s. 219, osv.) l. n. (KryddRSthm 1541, s. 42, osv.); best. -en, ss. n. -et; pl. -er (TullbSthm 5⁄5 1558 osv.), ss. n. = (SthmStadsord. 1: 40 (1635) osv.) l. -er (se ovan).
1) koll. l. ss. ämnesnamn: från omogna frukter tagna tjocka, i skivor l. strimlor o. d. skurna, kanderade l. i sockerlag l. sirap inkokta skal av citrusfrukter (i sht cedratcitron); äv. om på sådant sätt behandlat fruktkött av pumpa l. melon m. m.; numera i sht om sådana kanderade skal osv. för garnering av bakverk; förr äv. i pl. med koll. bet.; jfr CEDRAT, CITRONAT. Vthgiffuidt Succat Anno 39 2 faat woge 14 1⁄2 p(un)d. KryddRSthm 1540, s. 100. Suckåtter 8 p(un)d — 8 m(ark). TullbSthm 5⁄5 1558. Framför (tavlan) sitter Movitz och sin pensel böjer, / Bildar en herdinna med sit blomster-fat; / Af des munn, söt som succat, / Hvarje kyss värd en ducat. Bellman (BellmS) 1: 223 (c. 1780, 1790). Af omogna meloner förnämligast, men äfven af pumpor eller växtmärg, apelsin och pomeransskal, både färska och torra, kan god suckat tillagas. Langlet Husm. 652 (1884). Man använder .. de omogna, gröna skalen (av citrus medica) vilka .. förvällas, varefter de antingen övergjutas med sirap eller smält socker eller också inkokas därmed och gå därefter i handeln under namn av suckat. Kjellin 218 (1927). Övriga smakämnen, lämpliga att tillsätta jästdegar: .. suckat (osv.). StKokb. 12 (1940). — särsk. närmande sig l. övergående i bet.: slag l. sort av suckat. En Kryddekrämare blifwer allenast wedh Krydder .. och allehanda insyltade Sucat, Citroner, Pomeranser (osv.). SthmStadsord. 1: 40 (1635). The Portuguieser göra Moes och Marmalader, Succader, etc. Risingh LandB 49 (1671).
-KISTA. (numera bl. i skildring av ä. förh.) låda l. lår med l. för suckat; jfr kista 3 slutet. BoupptSthm 1685, s. 1054 b Bil. —
Spalt S 14410 band 32, 1997