Publicerad 1935 | Lämna synpunkter |
KAROTT karot4, sbst.3, r. l. m.; best. -en; pl. -er.
fat l. skål av rund l. avlång form, med l. utan lock, i allm. av porslin, avsett (avsedd) för uppläggning o. servering av mat. PT 1791, nr 12, s. 3. ExposSlöjdprodSthm 1847, s. 22. SvD(A) 1931, nr 167, s. 8. — jfr ANRÄTTNINGS-, BÅT-, GRÖT-, KRÄM-, SILVER-, SPENAT-KAROTT. — särsk. [i fråga om bet.-övergången jfr FAT 3 d] (†) oeg., om viss maträtt. Carotte. Är en sammansättning af flera slags kött eller foglar, som anrättas uti en terrine och vid stora tafflar ställas, der soppskålarne förut varit. Sjöberg Singstock 124 (1832).
-SATS. samling av ett antal karotter av samma utseende o. form, men av olika storlek, som vid tillvärkningen brännas samtidigt, med de mindre placerade inuti de större, allt efter storleken, o. som ofta försäljas tillsammans. SvD(A) 1916, nr 296, s. 8. —
-UNDERSATS~002. jfr -BRICKA, -MATTA. Karottundersatser, runda, av bastflätning. NKKatal. 1916—17, s. 38.
Spalt K 608 band 13, 1935